Köra olika fordon

Som bekant finns det en del olika fordonstyper och det kan vara bra att ha koll på vad som gäller för dessa. Här nedan följer körkortsregler för några av de vanligaste fordonstyperna.

Bilkörkort

För att få ta körkort för personbil, så kallat B-körkort, krävs att man fyllt 18 år samt att man genomför ett så kallat förarprov, vilket består av ett kunskapsprov samt ett körprov. Ett B-körkort ger även behörighet att köra så kallad lätt lastbil med en totalvikt på max 3,5 ton. Utöver det är det även tillåtet att köra terrängvagn, traktor, motorredskap klass I samt tre- och fyrhjulig motorcykel med B-körkort.

Lastbilskörkort

För att kunna ta körkort för tung lastbil krävs att man innehar B-körkort samt fyllt 18 år. Lastbilskörkort för tung lastbil kallas C-körkort och ger behörighet att köra lastbil som väger över 3,5 ton och som även har ett lätt släpfordon. För att få köra en lastbil med ett större släpfordon eller en lastbil med flera släpfordon krävs att man har det som kallas CE-körkort.

Busskörkort

För att kunna ta busskörkort, så kallat D-körkort, krävs precis som vid C-körkort också B-körkort samt att man fyllt 21 år.

Traktorkort

För att kunna få körkort för traktor krävs att man fyllt 15 år. Förarbevis för traktor kallas AM-körkort och ger även behörighet att köra moped av klass I, även kallad EU-moped, samt moped av klass II.