Lastbilar

För stora transporter av allehanda saker så behövs det lastbilar, trots att mycket fraktas via båt eller järnväg så är dessa fordon viktiga på våra vägar. Vägens riddare brukar chaufförerna kallas och klart ligger man och kör dessa tunga fordon år efter år och mil efter mil så får man erfarenhet och kunskap om hur trafik och vägar fungerar.

LastbilStorlekarna på lastbilarna kan variera beroende på vad som transporteras, man delar ofta in dessa fordon i lätta och tunga lastbilar. De lätta får inte väga mer än 3 1/2 ton, väger fordonet mer än det så är det en tung lastbil. Vidare så delas det också upp i långtradare som kör mer på långa fjärrtransporter. 24 meter brukar vara maxlängd på dessa ekipage. Distributionsbilar som kör inom en specifik region, dessa är oftast försedd med en bakgavellyft för att förenkla leveranserna av gods. Sedan har vi anläggningsbilar som transporterar till exempel grus, jord eller sten. Om du är intresserad att utbilda dig till yrkeschaufför så finns det gymnasieutbildningar för dig som tycker att fjärrbilsförare verkar vara ett intressant och spännande yrke.

DAF är en av många tillverkare av lastbilar och hos Malte Månson Verkstäder AB i Karlstad hittar man auktoriserad verkstad för DAF’s Lastbilar. För att hitta andra verkstäder och serviceställen runt om i Sverige så kolla in www.dafsweden.se. Cosmo Truckcenter AB / DAF Sweden säljer både nya och begagnade DAF lastbilar och är DAF’s generalagent i Sverige.

Hur tunga dessa fordon får vara beror lite på var du befinner dig i världen. Det skiljer sig mellan olika länder. Inom Europa så ligger bruttovikten mellan 40-48 ton i både Sverige och Finland så kan bruttovikter som 60 ton vara tillåtna. Så det är stora kolosser som är ute på våra vägar.

Att köra stora lastbilar är ett ansvarsfullt jobb då man ligger ute efter vägarna, och man får se till att trafiken flyter fint trots att man kanske har ett fordon som väger upp till 48 ton. Likaväl som personbilförarna får respektera lastbilsförarna för att att allt ska fungera efter vägarna. Vad man bör ha i åtanke som privatbilist är att det går inte att accelerera eller stanna ett sådant tungt fordon på samma sätt som en personbil.

Man bör ha i åtanke att lastbilsförarna är de som ständigt ligger efter vägarna och har en ganska bra inblick hur det ser ut. Så ta för vana att om en lastbil släpper förbi dig, tacka gärna den bakomvarande lastbilen med en blinkershälsning som tack. Det uppskattas alltid.